Vakantiehuisje met een bijzonder verleden

Het Brinkmanshuusken te Aalten was oorspronkelijk een ontginningsboerderijtje, begin 1900 gebouwd door de toenmalige Heide Maatschappij. De eerste bewoners waren het echtpaar Brinkman met hun 2 dochters.

Ze hadden een koetje, een varken en wat kippen en zo’n 1 hectare grond. Vader overleed helaas al vroeg en al snel na hem ook  1 van de dochters. Vanaf dat moment bewaakte moeder Brinkman haar overgebleven dochter als een kloek haar kuiken.

De vrijers zakte de moed al gauw in de schoenen want mevrouw Brinkman had zo haar reputatie. Jaren gingen dan ook voorbij terwijl dochter naar een partner verlangde…

Nu was er in Winterswijk een oom van ons die nog ongehuwd was en de familieleden van weerszijden arrangeerden een ontmoeting. Het leek de ‘jonge’ mensen wel wat, ze waren inmiddels een jaar of vijftig, en ze stapten in het huwelijksbootje en kwamen samen bij moeder Brinkman wonen.

Maar af en toe werd de schoonmoeder het wat te veel want het jonge stel was eigenzinnig (familiekwaal?) en deden niet altijd wat zij verordineerde. Als het geharrewar dan op het kookpunt was aanbeland, week mevrouw Brinkman uit naar het niet meer in gebruik zijnde kippenhok.  Gewapend met een gemakkelijke stoel en 1 of 2 rookworsten ontliep ze zo de gewapende vrede. Bij de herbouw van het kippenhok in 2010 zagen we tot onze grote verbazing dat er al aan isolatie was gedacht. Want wij vonden zo’n 1000-1200 rookworstverpakkingen tegen de muur.

En ze leefden lang en gelukkig tot moeder Brinkman (onze oud-tante) ziek werd en vanaf die tijd bemoeiden wij ons  met de zorg van onze oom en tante (het ‘jonge’ stel Brinkman). Na het overlijden van tante in 2000 zijn wijzelf hier komen wonen en hebben we het oude kippenhok in meer dan zijn  ouwe glorie hersteld tot een gezellig en comfortabel vakantiehuisje.

Van harte welkom!
Ada en Ben Vreeman